last minute A'muse Weddings & More

Wat doet een weddingplanner? En wat behoort er tot het takenpakket?

Het is een vraag die ik zelf als weddingplanner heel vaak krijg. Allereerst wil ik graag dit zeggen: vergeet alles wat je gezien hebt in Hollywood. Want daar lijkt een Belgische weddingplanner in de verste verte niet op. Ik loop niet al een maand op voorhand 24/24 naast je zijde om aan je mouw te trekken als er een beslissing gemaakt moet worden over de bloemen. Daar hebben we beiden de tijd en de goesting niet voor. Vergeet dus alles dat je in Amerikaanse romcoms heb gezien en zet het beeld van een dame op stiletto’s met een clipboard en headset maar snel opzij.

Wat is een weddingplanner wél?

Een weddingplanner ontzorgt je. Je hebt geen boodschap aan een stresskieken dat iedereen opzadelt met zenuwen; integendeel. Een weddingplanner communiceert niet in problemen, maar wel in oplossingen. Voor elk probleem bestaat er minstens één oplossing. Een weddingplanner is iemand die jouw stress wegneemt, zodat jij kan genieten van een stressloze verloving en trouwdag. In realiteit is dat een klusjesman, technieker, poetsvrouw… Het is niet de bedoeling dat we die rol op ons nemen, maar de prioriteit is dat jullie het feest krijgen dat jullie verdienen. Ik noem een weddingplanner graag een professioneel brandjesblusser. Daarmee vergelijk ik mezelf uiteraard niet met de brandweer (al heb ik al wel letterlijk een kleine brand moeten blussen), maar het staat vast dat er altijd zaken anders lopen dan gepland. Door beroep te doen op een professional kan jij met een gerust hart genieten.

Wat doet een weddingplanner?

Niet alle weddingplanners bieden dezelfde diensten aan. Over het algemeen zijn er drie soorten diensten die ik graag even uitleg:

– wedding planning

– wedding styling

– wedding coördinatie

 1. Wat is wedding planning?
  Wedding planning is voornamelijk het zoeken van (de locatie en) leveranciers, en het uitdenken van de algemene dagplanning. Het gaat hier over de praktische uitwerking van jullie trouwdag. Als je de planning uit handen geeft, dan zit de coördinatie daar meestal bij in, maar bespreek het zeker voor je een samenwerking aangaat.

 2. Wat is wedding styling?
  Wedding styling of design is alles dat te maken heeft met het visuele aspect. Dat gaat van de save-the-dates en uitnodigingen tot de eventuele bedankjes die mensen mee naar huis nemen. Een wedding designer maakt een moodboard en werkt dat uit. Zo heb je het juiste meubilair gecombineerd met de juiste decoratie en bloemen, zodat je trouwfeest ook visueel volledig klopt.

 3. Wat is wedding coördinatie?
  Een wedding coördinator zorgt ervoor dat je trouwfeest zo vlekkeloos mogelijk verloopt. Er zijn altijd zaken die anders lopen dan gepland. Door een coördinator in te schakelen zorg je ervoor dat je zelf niet bezig moet zijn met de praktische zaken en dus ten volle kan genieten van je trouwdag. Ook de op- en afbouw worden opgevolgd, zodat jullie gast kunnen zijn op jullie eigen feest. Meestal maakt een coördinator op voorhand een draaiboek waarin de laatste afspraken met alle leveranciers zijn opgenomen. Zo ben je zeker dat iedereen weet wat er verwacht en hoe de dag er precies zal uitzien.

Om af te sluiten geef ik graag nog enkele tips voor het zoeken van jouw weddingplanner:

 • Goede afspraken maken goede vrienden. Zorg ervoor dat er goed gekaderd wordt wat je mag verwachten van je weddingplanner en wat niet. Bespreek welke taken er binnen jullie gekozen dienst horen en welke jullie zelf nog moeten doen.
 • Idealiter heb je je locatie al vastgelegd. Daaruit volgt namelijk de datum en dat is belangrijk voor de beschikbaarheid van je weddingplanner.
 • Volg je buikgevoel. Je geeft een heel belangrijke dag (deels) uit handen. Het is dus belangrijk dat je een goede klik voelt met je weddingplanner. Open communicatie is cruciaal om er samen een prachtige dag van te maken.
 • Zoek iemand die meegaat in jullie verhaal. Elke weddingplanner heeft een eigen stijl. Ik hecht zelf bijvoorbeeld niet veel belang aan etiquette, al vind ik wel dat alles netjes moet staan en dat het totaalplaatje moet kloppen. Hecht je dus wel veel belang aan etiquette? Dan zijn we allicht niet de beste match. Durf je daarentegen trouwtradities in vraag stellen? Well hellooooo there! Dan moeten wij misschien eens babbelen.

Ben je helemaal overtuigd van de meerwaarde van een weddingplanner?

Bekijk dan zeker even via deze link voor welke diensten je beroep kan doen op A’muse.